• Polski
  • English
  • Deutsch
  • Español
  • Русский

Żuraw Mandżurski - Grus japonensis

"Żuraw mandżurski jest drugim co do wielkości gatunkiem żurawia żyjącego na naszej planecie. Występuje w Hokkaido, pn. Japonia, pn.-wsch. Chiny i granice pd.-wsch. Rosji. Ptaki zimują natomiast  w Korei i wsch. Chinach.
Preferuje trzcinowo -turzycowych mokradła oraz wilgotne łąki. Czasem szuka pożywienia na polach uprawnych, szczególnie w pobliżu rowów melioracyjnych. Zimą spotykany nad rzekami i mokradłami słodko - i słonowodnymi na wybrzeżu Morza Wschodniochińskiego. Wszystkożerny. Owady, wodne bezkręgo- wce, ryby, płazy, gryzonie, a także trzciny, trawy, i inne rośliny. Ryż i inne zboża podczas zimy w Japonii i Korei. Gniazdo z trzcin i trawy ukryte w szuwarach. Zwykle 2 jaja w IV – V. Inkubacja 29-34 dni. Pisklęta brązowe z białymi plamkami u podstawy skrzydła. Pierzenie po ok. 95 dniach. Dojrz. płciowa w 3–4 roku życia.  Gatunek ginący, kategoria EN (Endangered – bardzo zagrożony) w Czerwonej Księdze. Populacja nie przekracza 2200 szt. Przyczyną zagłady jest utrata środowisk życia, degradacja mokradeł (zamiana ich na tereny rolnicze i przemysłowe). Gatunek objęty konwencją CITES (załącznik 1)".  W Polsce udane rozmnożenie żurawi mandżurskich miało miejsce w Płockim Zoo w 2007 roku. (http://www.zoo.plock.pl/zuraw.xhtml)

to top
facebook
allegro